fbpx
RIM 27.02.2024.

ISTANBUL

POLAZAK 28.04.2024. 5 noći

 

Istanbul,  znan i kao Bizant, Konstantinopol, Carigrad, danas je moderan, užurban velegrad.Grad koji se jedini u svijetu prostire na dva kontinenta, a zbog jedinstvenog položaja ujedno je i sjecište različitih kultura i civilizacija koje se već vijekovima skladno isprepliću i nadopunjuju. Ovaj veliki mozaik Istoka i Zapada uistinu ima mnogo toga za pokazati, od rimskih akvedukta, bizantinskih crkava, monumentalnih muzeja, velikih džamija s impresivnim minaretima, ali ponajprije svoju nadaleko poznatu gostoljubivost, prijateljsku i živahnu atmosferu njegovih ulica, restorana, kafana, trgovina, bazara… Bez obzira iz kojeg razloga nam se priključite na ovom putovanju, budite sigurni da je Istanbul grad koji nudi brojna iznenađenja i jednostavno ostavlja bez daha…
 
 
1.DAN: 28.04.2024. (NEDJELJA)
Polazak  iz Živinica 13.00h  (Omega), Tuzle u 13.30h (Glavna AS), Gradačaca 15:00h (Glavna AS), Brčkog 16:00h
(TC Belamionix). Vožnja u pravcu Istanbula preko Beograda, Niša, Sofije. Noćna vožnja kroz Bugarsku uz usputna zadržavanja i pauze po potrebi grupe.
 
2.DAN: 29.04.2024. (PONEDJELJAK)
Dolazak u Istanbul u popodnevnim satima. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora predviđena je zajednička šetnja i obilazak džamije „Suleymaniye“ –  remek djela Sinana, glavnog arhitekte Osmanske imperije, koji je ovu džamiju izgradio u ime Sulejmana Veličanstvenog  tokom 16. vijeka. Posjeta mezara (groba) sultana Sulejmana Veličanstvenog i sultanije Hurem. Odlazak do Kapali čaršije – najveće pijace u Turskoj, poznatoj  po zlatu, tkanini, keramici, slasticama, suvenirima. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti – mogućnost odlaska na Taksim (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje.
 
3.DAN: 30.04.2024. (UTORAK)
Doručak.. Fakultativno krstarenje Bosforom – morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Posjeta Uskudaru – prostrana rezidencijalna četvrt na azijskoj strani Istanbula. Džamija sultanija Mihrimah nalazi u blizini trajektnog pristaništa na prometnoj rivi. Kafići na šetnici nude pogled na mali otok s Djevojačkom kulom.
Odlazak do novoizgrađene džamije Čamlidža (uz pratnju stručnog vodiča) – mjesta odakle se pruža najljepši pogled na Mramorno more, Bosforski moreuz i cijeli Istanbul. Zatim, posjeta najstarijem dijelu Istanbula na Azijskoj strani – Kadikoy Pauza za ručak i slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.
 
4.DAN: 01.05.2024. (SRIJEDA)
Doručak. Fakultativna posjeta Eyup Sultan džamiji gdje se nalazi turbe Mehmet Paše Sokolovića,  posjeta vidikovcu Pjer Loti. Fakultativni razgled grada uz pratnju lokalnog turističkog vodiča: Sultan Ahmetova džamija (Plava džamija)- monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, koju je sa 6 minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju. Slijedi posjeta Hipodromu, zatim Aja Sofiji-toliko spominjanoj i najpoznatijoj građevini Istanbula, sagrađenoj u doba cara Justinijana,  koja je prvobitno bila najveća crkva u Bizantskom carstvu a naknadno je pretvorena u džamiju. Fakultativna posjeta Topkapi palači – veliki i raskošni dvorac koji je vijekovima bio centar vlasti Osmanskog carstva. Povratak u hotel. Noćenje.
 
 5.DAN: 02.05.2024. (ČETVRTAK)
Doručak. Fakultativni odlazak u Bursu ili individualni obilazak Istanbula. Fakultativni odlazak na tursko veče. Noćenje.
 
6.DAN: 03.05.2024. (PETAK)
Doručak. Fakultativni odlazak  do Ortakoya – čuvenog kvarta  u Istanbulu. Nastavljamo vožnju autobusom do Shopping Outlet Venezia te slobodno vrijeme za šoping u radnjama poznatih brendova. Povratak u hotel. Noćenje.
 
7.DAN: 04.05.2024. (SUBOTA)
Doručak. Odjava iz hotela u 09.00 sati i polazak za BiH. Moguća kraća pauza i razgled grada Edirne na izlazu iz Turske. Vožnja preko Bugarske i Srbije. Dolazak u BiH slijedeći dan u jutarnjim satima.
 

CIJENA ARANŽMANA:  399,00 KM (za uplate do 15.03.2023.)

                                       429,00 KM (redovna cijena)

 
U cijenu aranžmana je uključeno: prijevoz  turističkim autobusom, smještaj u hotelu Metro 3* na bazi 5 noćenja sa doručkom,   pratilac grupe ispred agencije
 
U cijenu aranžmana nije uključeno: * obavezno putničko zdravstveno osiguranje(PZO) – 12,00 KM; (stariji od 60 god plaćaju 24 KM), Krstarenje Bosforom, posjeta Uskudaru, Čamlidža džamiji i Kadikoyu – 35 EUR, posjeta Eyup sultanovoj džamiji i  vidikovcu Pjer Loti – 15 EUR; Razgled grada sa turističkim vodičem – 10 EUR; Ortakoy i Outlet Venezia – 15 EUR, odlazak u Bursu – 30 EUR; doplatu za 1/1 sobu – 200 KM; dodatno sjedište u autobusu 120,00 KM

 

Program putovanja ISTANBUL 28.04.2024. u PDF formatu ISTANBUL 28.04.2024- 5 BB

Istanbul 28.04.2024.

Upit

5 + 14 =