fbpx
Istanbul proljeće

I S T A N B U L

6 dana – 4 noćenja s doručkom

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN: 04.03.2024. (PONEDJELJAK)
Polazak iz Tuzle u 13.00 h (Glavna AS), Živinica 13.30 h  (Omega), Gradačca 14:30 h (Glavna AS), Brčkog 15:30 h
(TC Belamionix). Vožnja u pravcu Istanbula preko Beograda, Niša, Sofije. Noćna vožnja kroz Bugarsku uz usputna zadržavanja i pauze po potrebi grupe.
2.DAN: 05.03.2024. (UTORAK)
Dolazak u Istanbul u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora predviđena je zajednička šetnja i obilazak džamije „Suleymaniye“ –  remek djela Sinana, glavnog arhitekte Osmanske imperije, koji je ovu džamiju izgradio u ime Sulejmana Veličanstvenog  tokom 16. vijeka. Posjeta mezara (groba) sultana Sulejmana Veličanstvenog i sultanije Hurem. Odlazak do Kapali čaršije – najveće pijace u Turskoj, poznatoj  po zlatu, tkanini, keramici, slasticama, suvenirima. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti – mogućnost odlaska na Taksim (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje.
3.DAN: 06.03.2024. (SRIJEDA)
Doručak.. Fakultativno krstarenje Bosforom – morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Posjeta Uskudaru – prostrana rezidencijalna četvrt na azijskoj strani Istanbula. Džamija sultanija Mihrimah nalazi u blizini trajektnog pristaništa na prometnoj rivi. Kafići na šetnici nude pogled na mali otok s Djevojačkom kulom.
Odlazak do novoizgrađene džamije Čamlidža (uz pratnju stručnog vodiča) – mjesta odakle se pruža najljepši pogled na Mramorno more, Bosforski moreuz i cijeli Istanbul. Fakultativni odlazak  do Ortakoya – čuvenog kvarta  u Istanbulu. Fakultativna posjeta Eyup Sultan džamiji gdje se nalazi turbe Mehmet Paše Sokolovića, pauza za ručak i slobodno vrijeme  posjeta vidikovcu Pjer Loti . Povratak u hotel . Noćenje.
4.DAN: 07.03.2024. (ČETVRTAK)
Doručak. Fakultativni razgled grada uz pratnju lokalnog turističkog vodiča: Sultan Ahmetova džamija (Plava džamija)- monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, koju je sa 6 minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju. Slijedi posjeta Hipodromu, zatim Aja Sofiji-toliko spominjanoj i najpoznatijoj građevini Istanbula, sagrađenoj u doba cara Justinijana,  koja je prvobitno bila najveća crkva u Bizantskom carstvu a naknadno je pretvorena u džamiju. Slobodno popodne  za individualne aktivnosti. Fakultativni odlazak na tursko veče. Povratak u hotel . Noćenje
5.DAN: 08.03.2024. (PETAK)
Doručak. Fakultativni cjelodnevni odlazak u Bursu, gdje je pored posjete užem centru Burse planirana i posjeta najstarijem selu u ovoj oblasti – Džumalikizik. Selo se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, osnovano je u 13 stoljeću i u njemu su snimane mnogobrojne turske serije poznate našim građanima. Ukoliko se ne realizuje izlet u Bursu predlažemo fakultativni odlazak javnim prevozom do Kadikoya i posjetu jedne od najluksuznijih ulica u Istanbulu – Bagdadske ulice. Prema studiji koju je provela jedna  francuska agencija, ulica Bagdat svrstana je na 4. mjesto najbolje trgovačke ulice na svijetu. Povratak u hotel. Noćenje.
6.DAN: 09.03.2024. (SUBOTA)
Doručak. Odjava iz hotela u 9.00 sati i polazak za BiH. Usputna pauza i razgled grada Edirne na izlazu iz Turske. Vožnja preko Bugarske i Srbije. Dolazak u BiH slijedeći dan u jutarnjim satima
CIJENA ARANŽMANA:  349,00 KM  za uplate do 01.02.2024.
                                           379,00 KM  redovna cijena
U cijenu aranžmana je uključeno: prijevoz  turističkim autobusom, smještaj u hotelu Metro 3*  na bazi 4 noćenja sa doručkom,   pratilac grupe ispred agencije
U cijenu aranžmana nije uključeno: * obavezno putničko zdravstveno osiguranje(PZO) – 12,00 KM; (stariji od 60 god plaćaju 24 KM); Krstarenje Bosforom, posjeta Uskudaru i Čamlidža džamiji  – 25 EUR, posjeta Eyup sultanovoj džamiji i  vidikovcu Pjer Loti – 10 EUR; Razgled grada sa turističkim vodičem – 10 EUR; Odlazak u Kadikoy i Bagdadsku ulicu – 15 EUR; doplata za 1/1 sobu – 180 KM; dodatno sjedište u autobusu 120 KM; tursko veče – 40 EUR (program, večera i neograničeno konzumiranje pića), odlazak u turski hamam – 25 EUR, izlez u Bursu – 30 EUR ( za realizaciju izleta potrebno minimalano 30 putnika).

Istanbul – grad koji leži na dva kontinenta, spoj je istoka i zapada, Evrope i Azije, sa svojom raskošnom kulturnom ostavštinom, nikad ne prestaje da oduševljava. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Kroz istoriju je nosio različita imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, sa preko 13 miliona stanovnika koji žive i rade na dva kontinenta. Moderni Trg Taksim ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, će učiniti da se osjećate kao u bilo kojoj svjetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbježno vratiti par stotina ili čak hiljada godina unazad. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo – nigdje ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

Istanbul putovanje 4 noćenja

SUDEX  tourism & events d.o.o.

Program putovanja u PDF formatu

Istanbul putovanje u martu

Upit

2 + 6 =