fbpx
Istanbul nocenja

I S T A N B U L

6 dana – 4 noćenja s doručkom

 

PROGRAM PUTOVANJA: “Jesen u Istanbulu”

1.DAN:22.10.2023(NEDJELJA)

Polazak iz Tuzle u 13.00 h (Glavna AS), Živinica 13.30 h  (Omega), Gradačca 14:30 h (Glavna AS), Brčkog 15:30 h(TC Belamionix). Vožnja u pravcu Istanbula preko Beograda, Niša, Sofije. Noćna vožnja kroz Bugarsku uz usputna zadržavanja i pauze po potrebi grupe.

2.DAN: 23.10.2023. (PONEDJELJAK)

Dolazak u Istanbul u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora predviđena je zajednička šetnja i obilazak džamije „Suleymaniye“ –  remek djela Sinana, glavnog arhitekte Osmanske imperije, koji je ovu džamiju izgradio u ime Sulejmana Veličanstvenog  tokom 16. vijeka. Posjeta mezara (groba) sultana Sulejmana Veličanstvenog i sultanije Hurem. Odlazak do Kapali čaršije – najveće pijace u Turskoj, poznatoj  po zlatu, tkanini, keramici, slasticama, suvenirima. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti – mogućnost odlaska na Taksim (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje.

3.DAN: 24.10.2023. (UTORAK)

Doručak.. Fakultativno krstarenje Bosforom – morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Posjeta Uskudaru – prostrana rezidencijalna četvrt na azijskoj strani Istanbula. Džamija sultanija Mihrimah nalazi u blizini trajektnog pristaništa na prometnoj rivi. Kafići na šetnici nude pogled na mali otok s Djevojačkom kulom.Odlazak do novoizgrađene džamije Čamlidža (uz pratnju stručnog vodiča) – mjesta odakle se pruža najljepši pogled na Mramorno more, Bosforski moreuz i cijeli Istanbul. Fakultativni odlazak  do Ortakoya – čuvenog kvarta  u Istanbulu. Fakultativna posjeta Eyup Sultan džamiji gdje se nalazi turbe Mehmet Paše Sokolovića, pauza za ručak i slobodno vrijeme  posjeta vidikovcu Pjer Loti . Povratak u hotel . Noćenje.

4.DAN: 25.10.2023. (SRIJEDA)

Doručak. Fakultativni razgled grada uz pratnju lokalnog turističkog vodiča: Sultan Ahmetova džamija (Plava džamija)- monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, koju je sa 6 minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju. Slijedi posjeta Hipodromu, zatim Aja Sofiji-toliko spominjanoj i najpoznatijoj građevini Istanbula, sagrađenoj u doba cara Justinijana,  koja je prvobitno bila najveća crkva u Bizantskom carstvu a naknadno je pretvorena u džamiju. Slobodno popodne  za individualne aktivnosti. Fakultativni odlazak na tursko veče. Povratak u hotel . Noćenje

5.DAN: 26.10.2023. (ČETVRTAK)

Doručak. Fakultativni odlazazak  na Prinčeva ostrva. Na horizontu Mramornog mora, 20 km jugoistočno od Istanbula, Prinčeva ostrva su dragocjen arhipelag sa četiri najveća ostrva – Büyükada, Heybeliada, Burgazada i Kınalıada. Ova mjesta bez automobila pružaju mir i spokoj, sa bogatom istorijom i prirodnom ljepotom. Datirajući unazad do Vizantijskog perioda, ova ostrva su bila progonstvo za vlastelinske porodice i omiljena destinacija Osmanske dinastije. Bujna vegetacija i čiste plaže čine Prinčeva ostrva mjesto za šetnje i biciklizam, a kulturni sadržaji poput restorana, kafića i galerija dodaju poseban šarm. Ovaj dan je moguće iskoristiti i za odlazak na falultativni cjelodnevni izlet u Bursu, ukoliko grupa bude zainteresovana za isti.

6.DAN: 27.10.2023. (PETAK)

Doručak. Odjava iz hotela u 9.00 sati i polazak za BiH. Usputna pauza i razgled grada Edirne na izlazu iz Turske. Vožnja preko Bugarske i Srbije. Dolazak u BiH slijedeći dan u jutarnjim satima

CIJENA ARANŽMANA ISTANBUL 4 NOĆENJA:  359,00 KM

U cijenu aranžmana je uključeno: prijevoz  turističkim autobusom, smještaj u hotelu  3*  na bazi 4 noćenja sa doručkom,   pratilac grupe ispred agencije

U cijenu aranžmana nije uključeno: * obavezno putničko zdravstveno osiguranje(PZO) – 12,00 KM; (stariji od 60 god plaćaju 24 KM); Krstarenje Bosforom, posjeta Uskudaru i Čamlidža džamiji  – 25 EUR, posjeta Eyup sultanovoj džamiji i  vidikovcu Pjer Loti – 10 EUR; Razgled grada sa turističkim vodičem – 10 EUR; Ortakoy – 10 EUR, odlazak na Princeva ostrva– 25 EUR; doplata za 1/1 sobu – 180 KM; tursko veče – 40 EUR (program, večera i neograničeno konzumiranje pića), odlazak u turski hamam – 25 EUR, izlez u Bursu – 30 EUR ( za realizaciju izleta potrebno minimalano 30 putnika).

Istanbul – grad koji leži na dva kontinenta, spoj je istoka i zapada, Evrope i Azije, sa svojom raskošnom kulturnom ostavštinom, nikad ne prestaje da oduševljava. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Kroz istoriju je nosio različita imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, sa preko 13 miliona stanovnika koji žive i rade na dva kontinenta. Moderni Trg Taksim ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, će učiniti da se osjećate kao u bilo kojoj svjetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbježno vratiti par stotina ili čak hiljada godina unazad. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo – nigdje ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

Istanbu putovanjel 4 noćenja

SUDEX TRAVEL

Program putovanja u PDF formatu

Istanbul putovanje

Upit

13 + 13 =